Ivan Wolffers: “Doorleven met kanker”

De bekende schrijver en arts Ivan Wolffers hield woensdag 10 november in theatercafé de Huiskamer een lezing met als titel ‘Doorleven met kanker’.
De lezing werd georganiseerd t.g.v. het 10-jarig bestaan van het Toon Hermans Huis Weert e.o., in samenwerking met Bibliocenter Weert.
De dag voor zijn lezing kreeg Ivan Wolffers nog een nieuwe chemokuur toegediend. Het was steeds onzeker of hij wel kon komen, maar zijn wilskracht overwon de twijfel.
Wolffers werd in Weert vergezeld door zijn echtgenote, de schrijfster Marion Bloem.

Hij vertelde hoe hij vanuit het leven van internationaal avonturier en arts 19 jaar geleden plotseling patiënt werd en wat dat allemaal betekende. Hij was open over de pijn en het verlies aan levenskwaliteit. Maar ondanks dat, blijft hij leven vanuit zijn heldere geest en schrijft hij het ene boek na het andere. Je proeft in zijn boeken hoe hij zich door de kanker niet laat belemmeren. Ivan Wolffers vertelde woensdagavond wat dat nieuwe leven hem heeft gebracht. Met verwondering kijken hoe het leven verloopt en wat allerlei zaken echt aan betekenis hebben. Hij was daar best positief over.

Tegelijkertijd bracht hij een aantal leuke verhalen, omdat de mensen meer gebaat zijn bij een leuk verhaal, dan bij ellende. En vooral doorgaan, doorgaan met schrijven, doorleven met kanker vanuit het perspectief van een levensgenieter. Voor mensen, die zelf met kanker zijn geconfronteerd, was dit voelbaar. Ook zij weten dat de draad van het leven soms heel dun kan zijn, en dat je tegelijkertijd toch verder moet.

Dat hij eigenlijk best ziek en beroerd was, maakte dat de avond wel aan perfectie miste.  Het was voor Ivan soms zoeken naar vorm en gedachten. Maar de avond kenmerkte zich door zijn standvastigheid om door te gaan, ondanks de kanker, ondanks alle negatieve effecten ervan en ondanks de bijwerkingen van de ingrijpende behandeling. Laat dat de les zijn voor iedereen: doorleven met kanker vraagt heel veel moed.