Aldus de reactie van één van de Toons Toppers 2019 die op 5 en 6 september de Mont Ventoux hebben beklommen. Samen met Team Mont Fou haalden zij meer dan € 30.000,- op en steunden daarmee het KWF en het Toon Hermans Huis Weert.  We vroegen drie deelnemers naar hun ervaringen.

Lees hier hun reacties

 

Anja Huijbens

De uitspraak hierboven is van Anja Huijbens. Zij heeft op donderdag de magische berg te voet beklommen. En bovenal: de top gehaald. “Ik had dat eerlijk gezegd zelf niet verwacht” zegt zij. “De eerste 20 km kon ik bij wijze van spreken fluitend afleggen, maar die laatst zes, pff wat waren die zwaar! Toen sloeg het weer ook nog om, het was hartstikke mistig en het begon heel hard te waaien. Ik waaide tegen de bezemwagen aan, zo hard ging het tekeer. Gelukkig heeft Brechtje (een van de begeleiders) mij de laatste kilometers ondersteund. Ik ben haar eeuwig dankbaar dat ik dankzij haar de hele tocht uit heb kunnen lopen. Omdat ik de allerlaatste was, iets dat ik zelf ook wilde, dacht ik dat iedereen al naar huis was, maar dat was niet zo. Natasja en Fred kwamen me zelfs nog tegemoet en liepen de laatste honderden steile meters nog met me mee. Toen brak ik en kwamen de emoties los. We kennen als Toons Toppers 2019 elkaar pas een half jaar en dat je in die korte tijd er zó voor elkaar kunt zijn! Dat dat kan! Wat heb ik hier veel van geleerd. Voor mij een afsluiting en tegelijkertijd een fantastisch nieuw beginpunt”.

Loes Heijltjes: “Je kracht aanwenden zonder jezelf kwijt te raken”

Loes Heijltjes was ook een van de wandelaars. “Nadat een trouwe vriendin door een noodlottig ongeval plotsklaps om het leven was gekomen, moest ik me zelf herpakken. Dat viel me heel zwaar. Ik wandelde altijd met haar, niet ver, zo’n 5 of 6 km per week, maar wel heel fijn samen. Mijn man Thieu hielp me daar waar dat kon om mijn verdriet te verwerken. Hij stelde op een gegeven moment voor om me aan te melden als Toons Topper. Ik dacht dat kan ik nooit; 26km en dan ook nog zo’n steile berg op.

En wat blijkt? Ik heb het gehaald! Niet dat het gemakkelijk was, verre van dat. Het was erg zwaar, zeker het laatste stuk en ook door de koude en harde wind. Thieu kwam me het laatste stuk tegemoet. Dat was heel fijn. En de mensen die al boven stonden, riepen allemaal “Loesje, Loesje”. In een roes liep ik de laatste meters naar boven. Ik was vreselijk moe, maar op de foto zag ik gelukkig dat ik toch lach. Wat ben ik trots op mezelf en al die andere deelnemers. Wat heb ik genoten van de wandelingen, de groep en de onderlinge contacten. Het hele traject heeft me heel erg geholpen en veel voor me betekend. Ik heb geleerd je eigen kracht aan te wenden zonder jezelf kwijt te raken.”

Katinka Nouwen

Katinka wilde altijd al een keer de Mont Ventoux beklimmen, zich fysiek inzetten voor een goed doel. Net als veel anderen werd ook zij in familie- en vriendenkring geconfronteerd met de ziekte kanker. Via Facebook zag zij een aankondiging voor een informatieavond in het Toon Hermans Huis. Samen met haar schoonmoeder Anne-Marie Hendriks heeft zij de avond bezocht en zich aangemeld. En dat terwijl zij, in tegenstelling tot haar schoonmoeder, helemaal geen fietser is. Hoewel zij van het huis een racefiets kon lenen, heeft zij er toch zelf een gekocht. “Ik wist niet precies wat ik van mezelf kon verwachten, ik was wel super gemotiveerd, maar dan nog. Wat heb ik veel geleerd van de trainingen en wat zijn we vanaf maart naar elkaar toegegroeid. Wat een ontzettend leuke groep hebben we. Na verloop van tijd dacht ik de top wel in 2,5 uur te kunnen bereiken; ik heb het uiteindelijk in 2 uur gehaald. Fysiek ging het dus geweldig. Maar emotioneel was het toch wel anders. Daar was ik door de begeleiders wel op voorbereid, maar toch verraste het me nog. Maar dan weet je wel weer waarom je dit traject samen hebt gedaan. Tijdens het traject zijn enkele Toons Toppers wederom geconfronteerd met de diagnose kanker. Dan komt het opnieuw heel dichtbij. Wat heb ik veel tranen gehuild, van verdriet, maar ook van blijdschap. Het is een onbeschrijflijke ervaring, die ik iedereen zou gunnen. En bovendien besef je steeds weer dat er veel onderzoek nodig is en blijft en dat dat veel geld kost. Fijn te weten dat ik een klein steentje heb kunnen bijdragen.

Steun

Mocht je de Toppers nog willen steunen, dit kan nog tot en met 15 oktober via de teampagina www.grootverzettegenkanker.nl/toonstoppersweert.

Terug naar de Nieuwsbrief 2019-04