In memoriam Mart Martens (1945 – 2022)

Mart Martens, de initiatiefnemer en bedenker van de Toon Hermanshuizen, Centra voor leven met en na kanker in Nederland, is 24 november op 77 jarige leeftijd, overleden.

Op 18 juni 1998 werd het Toon Hermans Huis in Sittard als eerste Toon Hermans inloophuis in Nederland officieel geopend. Dit alles op initiatief van Mart Martens. Als Oncologisch verpleegkundige begreep Mart als geen ander hoe belangrijk het was om naast de belangrijke reguliere zorg, oog te hebben voor de mens achter de patiënt en zijn of haar naasten. Zo werd het idee voor het eerste ‘Toons’ Centrum voor leven met en na kanker geboren.

Op verzoek van Mart verbond Toon Hermans, geboren en getogen in Sittard, zijn naam aan het huis. Toon Hermans droeg de open huizen voor mensen met kanker een warm hart toe. Hij bezat zelf het prachtige talent om mensen in het hart te raken en bij iedere traan een glimlach tevoorschijn te toveren. Na de opening van het eerste Centrum voor leven met en na kanker in Sittard, volgden velen. Ons land kent 80 centra voor leven met en na kanker. Daarvan dragen 15 huizen de naam Toon Hermans.

Tot aan het eind is Mart Martens zeer betrokken geweest bij de ontwikkelingen rondom de Toon Hermans Huizen. Voor zijn nimmer aflatende inzet kreeg hij de erepenning van de gemeente Sittard-Geleen.

‘Gedreven en volhardend voor het doel waarin hij heilig geloofde’.