Op 30 en 31 augustus beklommen respectievelijk 15 wandelaars en 12 fietsers als Toons Toppers 2018 de Mont Ventoux. Ook een team van het SJG Weert deed dit jaar mee en ondersteunde daarmee ook het Toons Hermans Huis Weert. Dat deed ook Frien Scheres als individuele loper. Wij vroegen een aantal deelnemers naar hun reacties en ervaringen.

Voor de zesde keer vanuit regio Weert

Het Toon Hermans Huis Weert ging dit jaar voor de zesde achtereenvolgende keer naar de Mont Ventoux. Niet zomaar voor de lol maar met een doel: sommigen voor zichzelf als hersteltraject nadat ze kanker hebben gehad, anderen voor naasten die ziek zijn of als nabestaande omdat ze iemand hebben verloren aan kanker.

Reacties van deelnemers

“Honderd keer anders en mooier dan een vakantie”, reageert Marian Dings op de vraag hoe zij de beklimming van de Mont Ventoux, de voorbereiding en het verblijf in Frankrijk heeft ervaren. Zij raakt er niet over uitgepraat. “Ik heb er zoveel positieve energie van gekregen, ongelooflijk. Ik ben uit mijn eigen comfort zone gekomen. Ook mijn broer en schoonzus, die mij op donderdag met hun komst naar Frankrijk verrasten, vertellen aan iedereen die het maar horen wil, wat voor een fantastische ervaring het is, die ontlading op de top en de bijzondere sfeer die er onderling is”. 

Gerrie Mans, trainde en fietste samen met haar 24 jarige zoon Bart. “Een heel bijzondere en mooie ervaring voor ons allebei. Wij hebben thuis een kippenbedrijf en een zorgboerderij, ben gewend om hard te werken, maar voor mij was alleen het trainen samen met de andere Toppers al een feest. Wat een geweldige begeleiding, leuke mensen en bijzondere verhalen”. Bart kwam als eerste boven op de top, maar na ontvangst van de KWF-medaille, fietste hij meteen weer een stukje naar beneden om zijn moeder tijdens de laatste steile kilometers te ondersteunen. “Dat was een emotioneel moment”, vertellen ze allebei. Gerrie: “Toen ik zo ziek was, heb ik vaak gedacht als ik maar weer kan lopen of fietsen. En nu dit. Samen op die iconische berg. Mijn man Jos en zoon Koen waren er ook. Wij zullen dit nooit vergeten.”

José van Helmond en haar man Jan hebben zes maanden lang meegetraind met de Toons Toppers 2018. Op het allerlaatste moment konden zij echter niet mee wegens het overlijden van een broer van José. José vertelt: “Mijn broer Thijs heeft onze hele voorbereiding bewust meegemaakt en met ons meegeleefd. Hij vond het geweldig dat wij ons als Toons Topper inzetten voor kankeronderzoek. Na het overlijden van Thijs en de daarop volgende crematie was er geen andere keuze dan de reis te annuleren. Maar een week later zijn wij toch afgereisd naar de Mont Ventoux. Niet gaan was onder deze omstandigheden voor ons geen optie. Jan fietste op woensdag de berg op en ik wandelde op donderdag. Hoewel we alleen waren, hebben we ons geen moment zo gevoeld. Wat was dat speciaal op die kale maar mooie berg. Natuurlijk was Thijs constant bij ons. Maar ook de vele appjes, berichtjes en mailtjes van de andere Toons Toppers maakten dat wij de beklimming niet alleen hebben gedaan. Natuurlijk hadden wij onze Toons Toppers-kleding aan, met eigen naam en nummer. Wij voelen ons ook echte Toons Toppers en zijn trots dat wij daar bij mogen horen”.

Lilian Ceelen-Bendermacher had de Mont Ventoux vorig jaar al beklommen. Toen voor het Toon Hermans Huis in Roermond. Omdat het toen zo slecht weer was dat de wandelaars de tocht op 6 km van de top moesten afbreken, wilde zij dit jaar nog eens een poging wagen. Maar nu samen met collega’s van het SJG Weert. Het SJG-team bestond uit 3 fietsers en 10 wandelaars. “Dit jaar was het echt een feest” vertelt ze. “Geweldig ook de steun die je krijgt van de mensen langs de route”. Het SJG-team heeft besloten 40% van hun sponsorgeld te schenken aan het Toon Hermans Huis Weert. Als tegenprestatie maakt het Toon Hermans Huis Weert afspraken met het SJG over de ondersteuning van patiënten met kanker in het SJG. Maar daarover meer in een volgende Nieuwsbrief. 

Goede doel

Naast de fysieke topprestatie is er door de deelnemers ook geld ingezameld. De Toons Toppers zamelden een bedrag in van bijna € 30.000. Het SJG-team zamelde zo’n € 12.000 in. Het geld komt ten goede aan twee onderzoeken naar kinderkanker en maagkanker, die via het KWF worden gefinancierd. Veertig procent van de opbrengst gaat naar het Toon Hermans Huis Weert, dat voor zijn bestaan grotendeels afhankelijk is van giften en donaties. Hartelijk dank aan alle deelnemers en hun sponsoren.

Bekijk hier een mooie presentatie op youtube van deze prachtige tocht.

Terug naar de Nieuwsbrief 2018-4