Toons Toppers beklimmen Mont Ventoux voor tiende keer

Frank van Engelen (links) en Cees Kersten maken zich op voor hun tiendaagse monstertocht van 1050 km en 9000 hoogtemeters van Weert naar de Mont Ventoux. — © Arjanne van Voorst, bron: De Limburger

In het weekend van 1 en 2 september beklimmen vijfentwintig fietsers en vijftien wandelaars van het Toon Hermans Huis Weert de Franse berg Mont Ventoux. De Toons Toppers doen dit jaar voor de tiende keer mee.

De twee heren zijn goed voorbereid en hebben er zin in. Tussen de 4.000 en 6.000 kilometers hebben ze in de benen. Op hun fietstenue staat met grote letters Monstertocht. Met 1.050 km en 9.000 hoogtemeters in tien dagen tijd is dat precies wat het is. “Het gaat om fit zijn en blijven”, merkt Cees Kersten op. Hij stond aan de wieg van de Toons Toppers en was vier jaar lang trainer en begeleider. “Bewegen is een goed medicijn. Zowel fysiek als mentaal zit je beter in je vel als je beweegt.” Als trainer zag hij hoe de fysieke uitdaging de deelnemers hielp om uit het dal te komen en ze een boost gaf. Het beklimmen van de Mont Ventoux is één van de activiteiten die het Toon Hermans Huis organiseert. Inmiddels hebben meer dan tweehonderd Toons Toppers de Mont Ventoux bedwongen. De eerste jaren alleen fietsend, later ook wandelend. In 2016 was er een speciale editie voor jongeren. Tijdens het tienjarige jubileum fietsen ook oud-Toons Toppers mee.

Met een groep van twaalf ex-kankerpatiënten nam het Toon Hermans huis Weert in 2013 voor de eerste deel voor de stichting ‘Groot Verzet Tegen Kanker’. “Deze stichting paste goed bij ons initiatief, te weten een sportieve prestatie neerzetten en geld inzamelen voor kankeronderzoek.”

Verbinding
Corné Lenders, Tanja Kools, oncologisch fysiotherapeut Brechtje Huigevoort, Irene de Monte en Cees Kersten waren betrokken bij het opzetten van de Toons Toppers. Vanuit de Weerter Sportraad was Cees Kersten gewend om naar verbinding en samenwerking te zoeken. “Van het geld dat de Toons Toppers ophalen, gaat de ene helft naar KWF; de andere helft is voor het Toons Hermans huis Weert”, vertelt Frank van Engelen, in 2015 voor het eerst een van de Toons Toppers.
Op 21 augustus vertrekt hij samen met Cees Kersten vanuit Weert om op 30 augustus aan te komen bij de Mont Ventoux. Ze fietsen zo’n 130 km per dag. De schoonvader van Frank rijdt mee voor de bagage en support. Beiden verheugen zich op de authentieke Franse dorpjes, de wisselende landschappen en de ontmoetingen. “Hoe dichter we bij de berg komen, hoe meer andere fietsers we treffen.”

Voor het duo is de Monstertocht een moment van bezinning, maar ook van genieten van het leven. Voor Cees Kersten is het extra speciaal. “Mijn vader is op achtenvijftigjarige leeftijd aan kanker overleden. Dat is dit jaar vijfentwintig jaar geleden. Zelf ben ik achtenvijftig en normaal gesproken ga ik hem qua leeftijd nu voorbij.”

Steun de Toons Toppers via de website.